Testen is

… simpelweg meten en meten is weten. En weten is kennis, wat je kan inzetten in de beslissingen die je maakt.
Meten van klinische testen zoals HD, ED, OCD en ECVO (ogentesten) en glaucoom is een momentopname van de huidige stand van zaken mbt je hond.
Meten van DNA testen is een niveau dieper. Je gaat dat kijken naar wat genetisch van papa-reu en mama-teef gekomen is. De testen geven je een leidraad. Er zijn nl 3 uitslagen mogelijk:
Normaal: de hond is vrij door beide ouders doorgegeven genetisch materiaal. Met deze uitslag ben je het meest voordelig uit en geeft je de beste uitgangspositie.
Drager: de hond heeft van een van de ouders een fout gen gekregen. De hond is niet ziek, maar kan dit gen ook weer doorgeven naar de volgende generatie. Daarom kan je wel nog fokken, maar er moet altijd een vrije hond tegenover staan, want een drager of lijder zal de situatie alleen maar verergeren.
Lijder: deze hond heeft van beide ouders (zelf lijder/drager) foute genen gekregen. Bij deze uitslag is het van belang dat je direct uitzoekt dmv een klinische test wat de toestand van het moment is. Hierop kan je samen met de DAspecialist een behandelplan op gaan stellen. Belangrijk hierbij is dat er niet meer mee gefokt mag worden. Je zet dan nl moetwillig pups op de wereld met deze wetenschap en dan kan je uiteindelijk op een behoorlijke schadeclaim te wachten staan als je dat doet. Laat staan wat het betekent voor de pup zelf en de eigenaar. Tenzij je een volledig vrije partner er tegenover zet, waarbij je kan rekenen op een nest van 100% dragers. Daarbij moet je de afweging maken of het een aandoening is die al tot uiting bij dragerschap komt. Is dat niet zo, dan is het advies om toch serieus naar de optie te kijken.

De term vrij door ouders is ook een veel gebruikte term, betekent dat de ouders vrij zijn getest of voorouders.
Als men echter geen bewijzen kan voorleggen, dan raad ik mensen wel aan om toch de tests te laten doen.
In mijn ogen is een goede fokker iemand die openheid van zaken geeft en probeert om met zijn of haar kennis verstandige keuzes te maken, maar daarin ook open te staan voor andere fokkers en te leren. Fouten maken mag, zolang je er maar van leert en het volgende keer anders aanpakt of dat je je fout gaat herstellen.

Wij zijn er overigens niet om jou te beoordelen. Het is niet aan ons om dat te doen. Wij willen alleen jullie adviseren en dan is het aan jezelf wat je ermee wil doen.

Kosten en gegevens testen

Alles wat we hierna vragen, is wat we moeten vragen voor de aanmelding bij Slovgen. Hier komen we niet onderuit. Vandaar de medewerking op gebied van: eigen gegevens, eventuele kennelnaam, eventueel aangesloten rasvereniging, dierenartsgegevens (met oa kvk en BTW-nummer). Daarnaast hebben we ook gegevens over de hond zelf nodig. Hou daarom deze gegevens bij de hand.

En als laatste zouden we graag op de kosten even op een rijtje:
Afnamekit- geen kosten
DA- kosten van controle afname, ondertekening van het formulier en stempel (dit is afhankelijk welke DA je gebruikt)
Verzendkosten naar Slowakije – tussen de 13 en 21 euro. (Hierbij heb ik de enveloppen meegenomen)

Enveloppen – C5-enveloppen (1 voor elke hond) en grote luchtpostenveloppen (1 per zending).

Testen met korting al in verwerkt:

TestomschrijvingZonder SOFTactiviteiten
in euro’s
Met SOFTactiviteiten, bij 1 test
in euro’s
Met SOFTactiviteiten, bij meer dan 1 test
in euro’s
BC Pack 1CEA-SG#, GG, IGS, MDR1, NCL5, TNS, SN, Raine153148143
BC Pack 2CEA-SG#, GG, IGS, MDR1, TNS, SN, Raine125120115
CEA_CH606060
CEA_SG504540
DM_SG504540
GG403530
IGS403530
MDR1302520
MH383328
NCL5353025
Raine-Syndrome403530
SN454035
TNS302520
DNAprofiel en ouderschapsafkomst423732

1e prijs is de prijs die je oorspronkelijk betaald. De 2e en 3e prijs is die je betaald via testen bij mij. 3e prijs als je meer dan 1 test doet.

Als tegenprestatie vragen wij jullie toestemming om de resultaten van de test te delen met diverse databases.
Dit is uiteraard volledig op vrijwillige basis.